Share
Preview
Neuralink, CRISPR bij mensen, chimera's, wearable van Facebook, een lustpil voor vrouwen, lees-, kijk- en luistertips, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Β 
🚀
BIOHACKING NIEUWS

Aap Pager speelt Pong

Hoi ,

Op vijftien minuten fietsen van ons huis ligt het natuurgebied Den Treek. Het is een heerlijk gebied om te wandelen en te mountainbiken. De trail is behoorlijk afwisselend, met single tracks tussen de bomen door, een stuk over de heide en uitdagende klimmetjes.

Een paar weken geleden deed ik het rondje met twee vrienden: Peter en Wietse. Peter is militair met een ijzersterke conditie en Wietse zwemt op het hoogste nationale niveau.

Hijgend zat ik hun wiel, met een hoge hartslag en verzuurde benen. Na 15 kilometer ging het mis. Ik reed op (of over) mijn limiet. Na een afdaling schatte ik een bocht verkeerd in en voordat ik het wist klapte ik over mijn stuur heen. Vol op mijn hoofd.

Met een pijnlijke schouder, een paar schaafwonden en trillende benen was ik vooral opgelucht. Zonder mijn helm was ik er een stuk slechter aan toe geweest.

Zeker in mijn werk dat, net als zoveel andere kenniswerkers, veel van het brein vraagt. Ik realiseerde me: nog belangrijker dan het verbeteren van de mens, is het beschermen van je huidige gesteldheid.

En ja, ook daar kan wetenschap en technologie bij helpen. Soms zo simpel als een helm.

Dan nu verder met de nieuwsbrief, veel leesplezier!

Peter

🔥 Biohacking Nieuws
Het meest opvallende nieuws op het gebied van biohacking
"The first Neuralink product will enable someone with paralysis to use a smartphone with their mind faster than someone using thumbs" - Elon Musk

In april publiceerde Neuralink een nieuwe video op YouTube met in de hoofdrol Pager, een negenjarige makaak. Volgens de video speelt Pager het computerspel Pong met alleen zijn hersenen. In zijn hersenen zit een implantaat van Neuralink met 1.024 sensoren.

Over de werking van het implantaat schreef k een stuk in het artikel op mijn blog over Neuralink: Aap Pager met spel Pong.

Vanuit meerdere perspectieven is dit nieuws voor mij relevant: naast dat ik het werk van Neuralink op de voet volg, werk ik nog steeds aan mijn artikel over cyborgs. Een hersenimplantaat, de versmelting van mens en electronica: dat is de ultieme cyborg.

Toch had ik ook een ander gevoel bij het bekijken van de video. Ja, dit onderzoek kan mensen helpen met een verlamming (en veel meer betekenen dan alleen sneller hun mobiel gebruiken, zoals Musk aangeeft). Maar is het echt nodig om dieren hiervoor te in te zetten? Eerder gaf Neuralink aan dat Pager 'niet ongelukkig is'. Maar hoe kunnen we dat beoordelen? Of gaat Neuralink daar ook een module op de chip voor maken?
🦾 Eigen werk
Artikelen, podcasts en video's die ik zelf heb gemaakt

🎧 Twee nieuwe afleveringen van mijn podcast Supermens staan online:
  • Aflevering 111 is een interview met spreker en ondernemer Yuri van Geest. We praten over biohacking, de klimaatcrisis, technologische ontwikkelingen en de rol van China op onze toekomst.
  • En aflevering 112 is een gesprek tussen Susan en mij over Neuralink, webinars en Bill Bryson.

    Luister beide afleveringen via Apple Podcasts of Spotify
    .

📺 Onlangs verschenen er ook twee nieuwe video's op mijn Engelstalige YouTube-kanaal:
🧬 Door Vrij Nederland werd ik geΓ―nterviewd over CRISPR/cas9 bij mensen.

🏥 Ik was tafelgast bij een webinar van Therapieland over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.

🤖 Biohacking Bullets
Artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand

⌚️ Facebook werkt aan een slimme polsband. In de band zitten sensoren die zenuwsignalen omzetten naar digitale commando's. Het doel: nog sneller communiceren met je computer door aan een beweging te denken.

🧠 Een team van onderzoekers van het Salk Instituut (VS) en de Kunming University (China) hebben embryo's met een combinatie van cellen van mensen en apen tot 20 dagen in leven gehouden, een zogenaamde chimera.

💊 Een heerlijk verhaal in de Volkskrant, ook getipt door Rens van der Vorst in zijn goede nieuwsbrief, over de lustpil voor vrouwen. Veel boeiende elementen: de belofte van een quick fix, financiΓ«le belangen in de farmaceutische industrie en grote ego's.Β Β Β 

📕Β  Van Susan kreeg ik een paar maanden geleden een boek cadeau: Het Lichaam van Bill Bryson. Bij het lezen realiseerde ik me hoe veel de natuur eigenlijk zelf al fantastisch regelt in ons lijf.Β Β Β 

🎧Β  Ellen Jorgenson is een expert op het gebied van DIY-biologie en biohacking. In de podcast Big Tech (sowieso een aanrader) is ze kritisch op biohackers die op zichzelf experimenteren met genetische modificatie. Sterk: ze doet ook suggesties om de wetgeving te verbeteren.Β Β Β Β 

🎬Β  Met mijn broer Jeroen deel ik het enthousiasme voor Rick & Morty. Een grappige tekenfilmserie voor volwassenen, met in bijna elke aflevering een diepere laag. Te zien op Netflix.

🎙 Openbare optredens & webinars

Meestal doe ik webinars of lezingen voor besloten groepen, maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups, festivals en webinars. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden, onder voorbehoud van wijzigingen. Wie weet tot daar!

Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!


Abonneer je op mijn podcast Supermens: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / PeterJoosten.net, Achter de Kamp, Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign