Share
In deze editie: de razendsnelle vooruitgang van CRISPR/cas9, de ontwikkeling van biointernet, privacy in de toekomst, een marathon lopen met biohacks, het nut van wandelen, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Explosie van genetische modificatie

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: op Linkedin deel ik hoe ik als introvert het ervaar om op het podium te staan. Inclusief een korte video! 🙈

Veel leesplezier,

Peter

📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"The prospect of using the popular genome-editing tool CRISPR to treat a host of diseases in people is moving closer to reality."

In Nature verscheen een overzichtsartikel over huidige toepassingen en onderzoek naar genetische modificatie met CRISPR/cas9. In 2016 werd in China al de eerste patiΓ«nt experimenteel behandeld met als doel om kanker te bestrijden.

In 2019 ging het echt goed los. Een explosie van genetische modificatie, met medisch wetenschappers en biotechnologiebedrijven wereldwijd, die behandelingen voor allerlei aandoeningen testen. Van genetische bloedaandoeningen tot HIV en een bepaald type blindheid.

Wetenschappers zien nog wel een aantal uitdagingen, maar ze kunnen zich moeilijk de toekomst van de zorg voorstellen zonder genetische modificatie. Ik ook niet.

Bovenal ben ik nieuwsgierig of en hoe de maatschappelijke discussie zal verplaatsen van genezen naar verbeteren. Biohacking dus.


"Why not use bacteria to create a biological version of the internet of things?"

Op Technology Review wordt in dit stuk een boeiend onderzoeksterrein belicht. Wetenschappers aan de Queen Mary University of London (VK) onderzoeken hoe bacteriΓ«n informatie opslaan en verwerken.

Toekomstige toepassingen lijken sciencefiction. Van het detecteren van gifstoffen, het verzamelen en versturen van gegevens, tot het genezen van aandoeningen in het lichaam met biologische robots. Nadelen zijn er ook, zoals de beheersbaarheid van informatie die je verstuurt met het 'bio-internet'.Β Β 

Hoe speculatief dit ook lijkt, de analogie met computertechnologie ligt voor het oprapen. In de jaren '80 en '90 hadden we het huidige gebruik van internet nog niet voorzien. Hoe ziet het bio-internet er in 2030 uit?

"A new economic and social class system has emerged, where the wealthy can pay to anonymize and protect their data.
"

Professor Amy Webb volg ik sinds haar werk werd getipt door NRC journalist Wouter van Noort. Dit artikel in Fast Company gaat over een lezing die zij vorig jaar gaf op SXSW in Austin. De titel prikkelt: Privacy in 2034.

Een paar jaar geleden was ik heel open (en misschien naΓ―ef) over het delen van mijn data. Maar door gesprekken, zoals met Marleen Stikker, en artikelen zoals die van Amy Webb, realiseer ik me dat er veel meer op het spel staat.

Een winkelwagentje die je emoties meet? Overheden die met biometrische data haar inwoners in de gaten houden? Dit raakt allemaal aan maatschappelijke thema's rondom privacy, autonomie en (on)gelijkheid. Bedrijfsbelangen moeten niet leidend zijn, maar wat wij als mensen belangrijk vinden.
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • 🎧 Wat is de macht van technologiebedrijven en wat voor nadelige gevolgen heeft dat op onze samenleving? Hierover (en nog veel meer) gaat mijn podcast met Marleen Stikker, directeur van De Waag in Amsterdam.

  • 🧬 Hoe kun je zelf knutselen met biotechnologie? Met Roland van Dierendonk blik ik in deze podcast terug op de Biohack Academy die ik vorig jaar volgde en bespreken we de toekomst van synthetische biologie.

  • 🧠 Wetenschappers werken aan een zogenaamd 'brainnet', de opvolger van het internet? Scientific American in dit stuk beschrijft de vooruitgang van direct communicatie tussen hersenen.

  • 🚀 Mijn beide passies, biohacking en hardlopen, gecombineerd in een artikel: in Vice vertelt Haydon Verdon hoe hij met biohacks een marathon heeft gelopen. Hij is enthousiast, maar gelukkig ook genuanceerd.Β Β 

  • 🚶 Wandelen. Volgens de Ierse neurowetenschapper Shane O'Mara is dat een medicijn zonder bijwerking. In een interview met de NRC geeft hij aan dat we ongeveer 15 kilometer per dag moeten lopen. Een flinke afstand...

  • 🎥 Yuval Noah Harari schoof aan bij Adriaan van Dis bij DWDD Heimwee. Heerlijke televisie! Ik vind het geweldig hoe precies, duidelijk en bevlogen Harari kan vertellen. Mijn grote voorbeeld.

  • 📕 Het boek Superpumped gaat over het ontstaan van de giftige bedrijfscultuur in het bedrijf Uber. Het is een fascinerend verhaal over een snelgroeiend technologiebedrijf. Soms moest ik mezelf er aan herinneren dat het een waargebeurd verhaal was, zo absurd is het.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Een paar weken geleden was ik met een groep vrienden op skivakantie in de Italiaanse Dolomieten. Het weer was heerlijk, de pistes waren goed en de Italianen zijn fantastische baristas. De dubbele espresso's zijn goddelijk.

SkiΓ«n op zichzelf kan redelijk intensief zijn. Toch vind ik het leuk om het nog iets uitdagender te maken. Op de derde dag van wintersport huurde ik een set toerski's. Onder de ski's maak ik vellen vast, een soort schuurpapier, waarmee je de piste omhoog kan lopen.

Na twee uur omhoog lopen deed ik de vellen los, klikte mijn schoenen weer vast en was in 10 minuten de piste af. Sommigen verklaren me voor gek, maar naar beneden skiΓ«n geeft een intense voldoening.

Zie mijn
Instagrampost! 📸

🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign