Share
In deze editie: hersenchips voor een beter geheugen, jonge cyborgs, het maken van biologische robots, plastische chirurgie, lijden, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Beter geheugen met een hersenchip

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: op mijn YouTube kanaal kun je een opname zien van een keynote die ik gaf over biohacking op het Handpicked Festival in Breda! Ik vertel in een half uur meer over wat biohacking is, de voordelen en risico's.

Veel leesplezier,

Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"We are writing the neural code to enhance memory function. This has never been done before.
"

Onderzoekers aan de Universiteit van Southern California (USC) hebben aangetoond dat ze met een hersenimplantaat het geheugen kunnen verbeteren. In eerste instantie wordt dit onderzoek gedaan om patiΓ«nten te helpen met dementie en Alzheimer.

Hoe is het experiment uitgevoerd? Twintig proefpersonen hadden al een hersenimplantaat voor de behandeling van epilepsie. Wetenschappers deden met hen tests om het geheugen te stimuleren.

De onderzoekers konden aan de hand daarvan vaststellen welke patronen geassocieerd worden met optimale cognitieve prestaties. Vervolgens gebruikten ze de elektroden in het hersenimplantaat om dit patroon te simuleren.

Het effect: een verbetering van 15% in het korte-termijn geheugen en 25% in het werkgeheugen.

Mijn oma had dementie. Een aandoening die een verwoestende impact heeft op de patiΓ«nt, maar ook de omgeving. Daarom word ik optimistisch van dit soort publicaties, ik hoop dat dementie in de toekomst definitief verleden tijd is.

"Landre is firmly in the camp that sees cyborgs as offering a chance to rethink what it means to be alive"

In Wired een interview met Kai Landre. Hij wordt omschreven als een 'teenage cyborg'. De NFC-chip in mijn hand is niets vergeleken met de implantaten die hij heeft (en nog wil) laten zetten.

Nee, Kai gaat nog een stap verder. Hij wil continu verbonden zijn aan machines, omdat het hem meer zichzelf laat voelen. In het interview erkent hij dat dit een paradox lijkt, maar voor hem is dit niet zo.

Zijn laatste project: kosmische straling opvangen, omzetten in muzieknoten en deze via een schedelimplantaat laten afspelen.

Hoe gek het ook klinkt, de journalist weet de juiste toon te pakken in het stuk. Want wat is er mis met zelfexpressie en zelfontdekking door technologie? Als hij er niemand kwaad mee doet, wie zijn wij dan om hem te beletten om meer zichzelf te zijn?

"Als we driedimensionale biologische vormen op maat kunnen maken, kunnen we ... het lichaam zichzelf na verwonding laten regenereren en veroudering verslaan.
"

Maarten Keulemans is een van mijn favoriete wetenschapsjournalisten. Daarom verheug ik me nu al op de cursus Wetenschapsjournalistiek die ik vanaf februari ga volgen. Maarten Keulemans zal daar ook een gastles geven.

Recent publiceerde de Volkskrant een artikel van zijn hand over het programmeren van een levende robot, gemaakt van kikkercellen. Embryocellen zijn uit elkaar gehaald, hun functie met kunstmatige intelligentie geanalyseerd en vervolgens aan elkaar geplakt tot een nieuw wezen.

De wezentjes kunnen nog niet zoveel, zijn klein en overleven niet buiten het lab. Maar het perspectief is aanlokkelijk. Als deze methode zich snel ontwikkelt, hoe kunnen we dan het dan toepassen? Wat dacht je van medicijnen bezorgen in het lichaam, plastic opruimen in de zee of veroudering vertragen.

Kortom, het hacken van biologie biedt fascinerende mogelijkheden!
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • 🎧 Welke rol speelt Europa ten opzichte van de technologische grootmachten China en de Verenigde Staten? Hierover (en nog veel meer) gaat mijn podcast met de Duitse auteur en futurist Gerd Leonhard.

  • 🎥 Op mijn Youtube-kanaal interviewde ik neurowetenschapper Randal Koene. Hij richtte de stichting Carboncopies (voor onderzoek naar mind-uploading) op en was betrokken bij onder meer Kernel, Neuralink en project 2045.

  • 🧬 Trots! Ik ben nu aangesloten als spreker bij de Next Nature Academy. Next Nature maakt zich, o.a. met kunstprojecten en lezingen, sterk voor een meer progressieve benadering van de rol van technologie en de natuur.

  • 🥳 Al van een paar weken terug, maar daarom niet minder relevant. Biohacking draait om zelfverbetering, maar de Vlaamse psychiaters De Wachter, Denys en Verhaeghe vinden dat we juist beter moeten worden in het accepteren van lijden in ons leven.Β Β 

  • 😷 'Is plastische chirurgie ook een vorm van biohacking?' Daar dacht ik aan toen ik las dat steeds meer topmannen in Silicon Valley chirurgische verbeteringen ondergaan onder de noemer van persoonlijke ontwikkeling.

  • 👻 De wetenschapper die zonder ethische goedkeuring genetisch veranderde baby’s geboren liet worden, Jiankui He, is in China veroordeeld tot drie jaar celstraf en een boete van 3 miljoen yuan (bijna 385.000 euro).

  • 🎧 Als Yuval Noah Harari en Max Tegmark samen een podcast maken, dan kan ik niet anders dan luisteren. In dit gesprek praten ze onder meer over bewustzijn, moraliteit en risico's van technologische vooruitgang.

  • 📕 Sinds kort ben ik begonnen met het lezen van sciencefiction klassiekers. Zo las ik het boek Neuromancer van William Gibson uit 1984 in één ruk uit. Het is een fascinerend boek, met bionische ledematen, kunstmatige intelligenties en computerhackers die met hun brein kunnen inloggen op een soort van internet. De hoofdpersonen blijven wat vlak, maar zeker een aanrader.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Vaak benoem ik het niet als ik op het podium sta, maar ik krijg er bijna altijd vragen over. Tijdens lezingen draag ik de eerste versie om de ringvinger van mijn linkerhand en de nieuwste versie om de ringvinger van mijn rechterhand. Dat valt wel op!

Na ruim twee jaar ben ik nog steeds enthousiast over mijn Oura ring. Hoewel de ring best duur is, ben ik groot fan.

Toen ik begon met bloggen wilde ik zoveel mogelijk van mijn lichaam meten. Uiteindelijk koste me dat teveel energie en vroeg ik me steeds vaker af wat het doel van meten is.

Nu richt ik me op een beperkt aantal metingen die de kwaliteit van mijn leven direct beΓ―nvloeden: mijn slaapkwaliteit, percentage REM-slaap, percentage diepe slaap en mijn stressniveau. Het voordeel van de Oura ring is dat ik al deze informatie gelijk 's ochtends in een fraaie app kan zien en dat ik verder geen andere handelingen hoef te doen.

Focus. Niet alleen in wat ik doe, maar ook in wat ik meet.
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign