Share
In deze editie: een vooruitblik met Wouter van Noort (journalist NRC), het maken van DNA, de beste boeken uit 2019, de rol van geopolitiek in biohacking, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Vooruitblik op 2020 en verder

Hoi ,

Allereerst nog de beste wensen!

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: met Wouter van Noort (journalist NRC) nam ik een podcast op met een terugblik op 2019 en vooruitblik op 2020 (en verder). Luister op iTunes, Spotify, Google Podcast (Android) of bekijk de shownotes!

Veel leesplezier,

Peter

PS. Het gesprek met Wouter zette me aan het denken over het afgelopen jaar. Daarom deel ik hieronder dingen die me het meest zijn bijgebleven van afgelopen jaar, aan de hand van recente artikelen.
📲 Biohacking Nieuws 2019

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen jaar.

"The boldest science project currently in the works? It’s not Elon Musk’s race to Mars or the next iteration of the Large Hadron Collider. Instead it’s something many people haven’t heard of.
"

Begin dit jaar rondde ik de opleiding Biohack Academy af bij De Waag in Amsterdam. Mijn motivatie: van alle wetenschappelijke ontwikkelingen heeft naar mijn mening biotechnologie (en daarmee ook genetica en genetische modificatie) de grootste invloed op onze toekomst.

Een van de meest spectaculaire projecten is Human Genome Project-write, in 2016 opgezet door synthetisch bioloog Andrew Hessel. Het doel is om kunstmatig een menselijke cel te maken, inclusief DNA dat de code bevat om te delen en nieuwe menselijke cellen te maken.

Hoe bizar! Om die reden geeft Hessel in een artikel aan dat het project de potentie heeft om alle leven op aarde te raken. Van het genezen van ziekten en het repareren van natuurlijke ecosystemen. Ontzettend veelbelovend (en spannend).

"They found that walking with neurofeedback was much less physically and mentally demanding."

Van alle interviews die ik heb gedaan afgelopen jaar, bleef het gesprek met Dennie Jager me het meeste bij. Na een ongeluk heeft hij een dwarslaesie gekregen, waardoor hij vanaf zijn nek naar beneden verlamd is. Na het gesprek dacht ik: hier kan biohacking en biomedische technologie echt iemands levenskwaliteit radicaal verbeteren.

Hij traint met een exoskelet, maar zijn doel is om uiteindelijk weer te kunnen lopen. Ik hoop van harte voor hem (en andere patiΓ«nten met deze aandoening) dat het gaat lukken. Dan wel door neurologische, biologische of elektronische innovaties.

Waarschijnlijk is het een samenspel van meerdere technologieΓ«n. Vanuit dat perspectief is een onderzoek van wetenschappers uit ZΓΌrich, Belgrado en Freiburg bemoedigend. Ze koppelden een prothese aan het zenuwstelsel van patiΓ«nten, die daardoor iets van gevoel in hun bionische been kregen.


"When we can engineer our future children, massively extend our lifespans, build life from scratch, and recreate the plant and animal world, should we?
"

Gedurende het afgelopen jaar heb ik weer een aantal steengoede boeken gelezen. Maar wat is nu de beste die ik heb gelezen? Dat is lastig om te zeggen, maar ik ga het toch proberen:

Op het gebied van biohacking en de toekomst van de mens vond ik het boek Hacking Darwin van Jamie Metzl het meest uitgebreid en toegankelijk. Van de opvolgers van CRISPR/cas9 tot genetische doping in sport en de wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en China.

Het boek van Jared Diamond met de suffe Nederlandse titel Zwaarden, paarden en ziektekiemen opende mijn ogen over het ontstaan van machtsverhoudingen in de wereld. Dat heeft vooral te maken met geologische factoren en geluk. Niets met zogenaamde (genetische) superioriteit of karakter.

Het boek Slaap van Matthew Walker heeft mijn gedrag het meest direct verandert. Hoewel het boek na publicatie her en der onder vuur ligt, blijft de kernboodschap overeind. De boodschap: bespaar niet op je slaap, het is het beste (en tevens gratis) middel voor optimaal fysiek en cognitief presteren.
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • 🎧 Wat zijn de ethische dilemma's rondom biomedische technologie zoals embryotesten en genetische modificatie? Hierover gaat mijn podcast met professor Annelien Bredenoord (UMC Utrecht).

  • 🎥 Op mijn Youtube-kanaal interviewde ik de Australische professor Julian Savulescu (Oxford University, Engeland) over human enhancement, morele verbetering en zijn visie op biohacking.

  • 🧬 De impact van wetenschap op geopolitiek kwam regelmatig terug in mijn gesprek met Wouter van Noort. Een illustratie hiervan is het gebruik van DNA-data door de Chinese overheid om etnische minderheden te controleren. Dank Thijs Pepping voor de tip!

  • 🧪 Een belangrijke drijfveer achter biohacking is het idee van open source; het beschikbaar stellen van biotechnologie zodat zoveel mogelijk mensen profiteren. In Bloomberg een interessante observatie hoe die visie onder druk staat, omdat steeds meer bedrijven inspringen op biohacking.

  • 💊 Naast biotechnologie vind ik neurotechnologie mateloos fascinerend. In de Verenigde Staten worden nu de eerste klinische proeven gedaan om met een hersenchip opioΓ―denverslaving te remmen.

  • 👻 OrganoΓ―den zijn een soort van mini-organen die wetenschappers kweken in een laboratorium om onderzoek op te doen. Maar wat als je een minibrein maakt? Heeft dat minibrein dan een bewustzijn?

  • 🎧 Afgelopen december heb ik, als een soort van fanboy, koffie gedronken met Reinier Ladan. Reinier voert ongeveer één keer per maand een gesprek met Wietse Hage over technologie, Apple en nog veel meer. Ze doen dit in de podcast De Appels en Peren Show, waar ik al jaren naar luister. Aanrader!

  • 📕 Nadat ik een lezing gaf in de Stadsschouwburg in Amsterdam kreeg ik het boek Hondehart van Michail Boelgakov cadeau. Het leuke aan dit boek is dat het is geschreven ten tijde van de Russische Revolutie aan het begin van de vorige eeuw Γ©n dat het (toen al!) gaat over mensverbetering.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

De twee weken voor Kerst liep ik rond met een klein rond knopje op mijn linker bovenarm. Dit knopje monitorde via een kleine naald continu mijn bloedsuikerspiegel. Het experiment deed ik samen met radiodeejay Yoeri Leeflang van 3FM, bij wie ik iedere week te gast ben in de show.

Voor dit experiment maakten we gebruik van de apps en diensten van The Clear Health Program. Zij beloven een gepersonaliseerd voedingsprogramma, gebaseerd op data uit je lichaam. Het idee is dat een redelijk stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een lager gewicht en een betere gezondheid op langere termijn.

De analyse krijg ik nog en zal ik met je delen in de volgende editie. Mijn eerste indrukken?
  • Niet heel verrassend, maar na all-you-can-eat sushi explodeerde mijn bloedsuikerspiegel;
  • Alcoholvrij bier zorgt voor een veel hogere piek dan regulier bier.

Als biohacker heb ik ook onderzocht hoe ik de pieken kan dempen.

Wat bij mij niet lijkt te werken is een klein glaasje appelazijn na het eten van chocolade (ook niet voor de smaak aan te bevelen trouwens). Wat wel lijkt te werken is een snufje kaneel (heerlijk door de koffie) of een 5 minuten-workout direct na het eten van chocolade. Maar of dat nou zo leuk is...
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign