Share
In deze editie: de nieuwste trend in Silicon Valley, human augmentation in rapport Gartner, combinatie exoskelet en brain-computer-interfaces, en meer.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Biohacking Nieuws 🚀
De nieuwste trend in Silicon Valley

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: ben je al geabonneerd op mijn podcast? Doe dat anders hier op iTunes, Spotify of Android!

Veel leesplezier,

Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"The label "Silicon Valley trend" is a pretty good indicator that something is going to be goofy as hell, weirdly extreme, kind of dangerous, or a heady combination of the three.
"

De term biohacking wordt vaak gebruikt door bedrijven of door de media om een gezonde (of extreme) leefstijl te beschrijven. Denk aan bulletproof coffee en ijszwemmen. In deze categorie las ik afgelopen weken over de nieuwste trend in Silicon Valley, namelijk dopamine vasten.

Dopamine vasten is volgens dit artikel een extreem ascetische daginvulling. Dit betekent geen stimulerende activiteiten zoals eten, social media, muziek, sociaal contact, televisie of seks als je wakker bent.

Het gebruik van de term dopamine, een neurotransmitter, is enigszins misleidend maar blijft wel hangen. Aanhangers van dopamine vasten noemen het een reset, wat misschien een betere naam is.

Hoewel het een hijgerige hype lijkt, ben ik toch nieuwsgierig geworden. Wie weet lees je er meer over in het blokje persoonlijke experimenten de volgende maand! 😎

"What if scientists could augment the brain to increase memory storage, or implant a chip to decode neural patterns?"

Onderzoeksbureau Gartner brengt elk jaar een rapport uit met een voorspelling van de technologietrends voor de komende jaren. In de editie van 2018 stond DIY biohacking in de top 10 en dit jaar is het de beurt aan human augmentation.  

De onderzoekers definiëren human augmentation als volgt: het gebruik van technologie om de fysieke en cognitieve prestaties van een individu te verbeteren.

Als ik die term lees dan zie ik veel overlap met concepten zoals human enhancement en biohacking.

Momenteel schrijf ik een update van mijn artikel over human enhancement waarin ik de verschillen zal duiden. Samengevat: human enhancement gaat om verbetering, human augmentation om uitbreiding en bij biohacking gaat het om het zelf toepassen van experimentele technologie.

Los van terminologie: ik merk dat biohacking ook in de zakenwereld steeds meer een strategisch thema wordt.  

" A paralyzed man has walked again thanks to a brain-controlled exoskeleton suit.
"

De meest interessante toepassingen ontstaan als je meerdere technologieën met elkaar combineert. Zo realiseerde ik me na mijn gesprek met Dennie Jager dat een exoskelet een gaaf hulpmiddel is, maar ook nog best onhandig.

Het lopen met een exoskelet doe je namelijk door het drukken op een knop waarna het skelet steeds een stap naar voren zet. Maar nog beter zou zijn als je denkt aan het zetten van een stap en dat vervolgens het mechanische been vanzelf naar voren gaat.

Een eerste stap in de goede richting (pun intended) is gezet. Franse wetenschappers hebben recent met brain-computer-interfaces gezorgd dat een proefpersoon met zijn gedachten een exoskelet kan bedienen. Het duurt nog jaren voordat een dergelijke toepassing voor meer patiënten beschikbaar komt, maar is dit een veelbelovende doorbraak.
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • 🎧 Helpt het je cognitie als je zwakstroom of magneten op je brein zet? Hierover gaat mijn podcast met professor Maarten Frens (Erasmus MC).


  • 🤖 Op het platform van Next Nature Network schreef ik een Engelstalig artikel 'The beginner's guide to biohacking'. Het stuk gaat over de verschillende visies op biohacking: van bulletproof coffee tot cyborgs.

  • 🎪 Door nieuwsbrieflezer Maarten den Braber werd ik gewezen op Cirque du Soleil. Zij hebben een laboratorium, met de leuke naam Nextasy, waarin ze allerlei technologie testen om hun artiesten nog onwaarschijnlijkere dingen te laten doen.

  • 👩⚖️ Komende vrijdag mag ik een lezing geven over de impact van biohacking op het recht. In dat licht is het interessant om te zien hoe overheden omgaan met doe-het-zelf genetische modificatie. Zo wil de staat Californië dit aan banden leggen.

  • 👴 Boeiend onderzoek over de effecten van sport op langer leven. Volgens onderzoekers maakt het voor de gezondheidswinst niet veel uit of je meerdere keren per week uren rent, of eens per week een klein uurtje.

  • 🎬 Door mijn goede kennis Martijn Aslander werd ik uitgenodigd voor de premiére van de documentaire 'Wat is kenniswerk?' Naast Martijn komen ook Wouter van Noort (journalist NRC), Marleen Stikker (Waag Society) en andere experts aan het woord. Het beste nieuws: de documentaire is gratis te bekijken en voor iedere kenniswerker een must-see.

  • 📕 Vorige week las ik het boek Crux uit, het derde deel uit een trilogie door Ramez Naam. Het was de beste fictie die ik tot nu toe over biohacking en human enhancement heb gelezen. Vooral de sociale en geopolitieke implicaties van nanotechnologie spreken voor mij tot de verbeelding. Aanrader!

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Slim met je tijd omgaan, is dat biohacking? Niet echt zou ik zeggen, maar toch: biohackers proberen alles om hun productiviteit en effectiviteit te maximaliseren. Daarom schrijf ik deze keer over een lifehack die mij veel tijd en productiviteit oplevert.

Na het lezen van het boek Digitaal Minimalisme van Cal Newport ben ik me bewuster van de wijze waarop de smartphone me kan afleiden. Of beter gezegd: de apps op de smartphone, met name die mijn aandacht afleiden zoals nieuws en social media.

Want netto is de smartphone natuurlijk heerlijk: ik kan niet meer zonder apps om podcasts te luisteren, treintijden te checken en routes te zoeken.

Maar om mijn tijd enigszins te beschermen zijn dit twee tips die ik nog steeds toepas:
  • Een dag per week installeer ik de app Instagram op mijn smartphone. De rest van de week kan ik best kijken naar mijn feed, maar dat doe ik dan vanaf mijn laptop.
  • De kleurinstellingen heb ik op grijstinten gezet. Dit zorgt ervoor dat ik minder visuele prikkels krijg als ik mijn telefoon gebruik. Dit zorgt bijvoorbeeld voor ongeveer 20% minder telefoongebruik per week.

De tips klinken misschien wat overdreven en rigide, maar ik heb te weinig wilskracht heb om de aantrekkingskracht van (social media) apps te weerstaan.

Laat mij ook vooral weten: heb jij tips om effectief met je smartphone om te gaan?
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

 
 
 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign