Share
In deze editie: biohacking op Netflix, menselijke proefkonijnen met vreemd DNA, wilskracht en afvallen, visies op intermittent fasting, kwaliteit van slaap en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Biohackers op Netflix

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: op mijn YouTube-kanaal publiceer ik regelmatig nieuwe video's, zoals interviews met wetenschappers en denkers. Mis niets en abonneer je op mijn kanaal!

Veel leesplezier,

Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"
If you're playing God, you don't care what other people think."

Op Netflix verscheen afgelopen maand de serie Unnatural Selection. In deze documentaireserie met 4 afleveringen volg je allerlei personen die werken met CRISPR/cas9. Dit is een revolutionaire technologie voor het bewerken van DNA, wat ons God-achtige invloed geeft op de wereld.

Naast wetenschappers en medici komen doe-het-zelvers aan het woord, zoals Josiah Zayner en Tristan Roberts. Laatst genoemde heb ik zelf geΓ―nterviewd over zijn experiment om met genetische modificatie zijn lichaam te stimuleren om antistoffen tegen HIV aan te maken.

Naast deze documentaireserie komt dit jaar ook nog een Duitse fictieve serie Biohackers uit. Het gaat over hoofdpersoon Mia die aan de Universiteit van Freiburg een opleiding doet in biotechnologie. Na een tragedie in haar familie gaat ze genetische modificatie zelf gebruiken.

Eindelijk: biohacking gaat mainstream!


"For the last few months, he has been asking scientists and companies if they’ll give him the biological supplies he would need ... to receive the tardigrade gene, using CRISPR or some other technology to slip it into his cells."

In lijn met de biohackers uit de series op Netflix: dit artikel op Statnews gaat in op de wens van Malakkar Vohryzek. Hij heeft een nog onbekende genetische aandoening waardoor hij na aanraking met zonlicht misvormde vlekken krijgt op zijn huid.

Deze zomer las hij een onderzoek over de tardigrada, oftewel het beerdiertje dat zelfs in de ruimte kan overleven. Wetenschappers vonden bij deze bijzondere beestjes een gen dat codeert voor het eiwit Dsup. Vervolgens is dit gen bij menselijke cellen ingebracht, om ze vervolgens te bombarderen met radiologische straling. Het resultaat: 40% minder schade dan cellen zonder dat gen.

Malakkar Vohryzek heeft contact met de wetenschappers van het onderzoek. Hij is volhardend en wil niets liever dan het gen van het beerdiertje via CRISPR/cas9 bij zichzelf inbrengen.

Ik sta hier ambivalent tegenover. Aan de ene kant kunnen menselijke proefkonijnen met zulke experimenten de wetenschap radicaal versnellen. Aan de andere kant: is hij niet te overmoedig, omdat we nog niet weten wat de gevolgen van genetische modificatie kunnen zijn?

" Wie blijvend wil afvallen, heeft een lange weg voor zich, zonder slotakkoord of applaus.
"

Er is (nog) geen hack om makkelijk af te vallen. In de NRC een diepgaand artikel aan de hand van een aantal interviews met ervaringsdeskundigen en experts. Waaronder hoogleraar Liesbeth van Rossum: 'Soms moet je wel aan tien knoppen draaien. En als je twee belangrijke over het hoofd ziet, lukt het niet.'

Waarom is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben of te houden? Volgens Van Rossum buig je daarmee risico's om, stel je ziektes uit en het vergroot het je kwaliteit van leven. Uit de verhalen van de ervaringsdeskundigen blijkt dat het een langdurige proces is (dat waarschijnlijk nooit klaar is) en dat hulp onontbeerlijk is.


Los van deze inzichten was voor mij de belangrijkste conclusie: technologie (zoals apps en wearables) en short-cuts (zoals bulletproof coffee en vasten) kunnen helpen om af te vallen, maar het blijft een complex samenspel van factoren.
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

 • Cijfers hebben een grotere invloed op ons leven dan je misschien denkt. Hierover gaat mijn podcast met Sanne Blauw (De Correspondent).

 • Gaan we versmelten met machines? Ik maakte een podcast over transhumanisme, met mijn eigen visie, plus een interview met Mark O'Connel (auteur van het boek De Mensmachine) en kunstenares Agi Haines.

 • Op mijn Youtube-kanaal interviewde ik Dennie Jager. Na een dwarslaesie leert hij nu lopen in een exoskelet.

 • Vasten (voor langere periodes niet eten) wordt steeds populairder. In de Wall Street Journal staat een artikel achter de inlog over de voordelen van intermittent fasting, terwijl in de New York Times een columnist hier kritisch over is. Volgens hem is het een vorm van een eetstoornis.

 • In China zijn wetenschappers erin geslaagd om de eerste chimera's te ontwikkelen. Dit zijn embryo's die bestaan uit zowel cellen van mensen als van apen. De betrokken wetenschappers geven aan dat het hen vooral gaat om fundamenteel onderzoek naar de groei van embryo's.

 • Het probleem met veel medische behandeling is dat je niet zeker weet waar een medicijn in het lichaam zijn werk kan doen. Ook hier lijkt CRISPR wederom een wondermiddel, volgens Nature. Met het Cas-12 eiwit kan DNA naar een specifieke plek in het lichaam worden gebracht.

 • Op QZ een opinieartikel naar aanleiding van een toespraak van oud-voetballer Eric Cantona op een recent voetbalgala. Tot ieders verrassing had hij het over de vooruitgang in medische technologie waarmee we onze levensduur extreem kunnen verlengen. Maar kan de mens daar wel mee omgaan?

 • In de podcast MENS van Vrij Nederland interviewt Sander Pleij experts over de invloed van technologie op de mens. In de 6 afleveringen die nu online staan vond ik vooral aflevering 3 met neuro-informaticus Sennay Ghrebreab over kunstmatige intelligentie een aanrader.

 • Het boek Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huid Modderkolk las ik op vakantie in één ruk uit. Aan de hand van een aantal verhalen beschrijft Modderkolk de wereld van hackers en geheime diensten. Zonder dat we er bewust van zijn worden we continu aangevallen en gaan we (als Nederland) ook in het offensief.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

In mijn vorige nieuwsbrief besprak ik het boek Slaap van Mathew Walker als leestip. Hoewel ik slapen op zichzelf geen biohack vind, heb ik mijn gedrag na het lezen van dit boek wel aangepast. Voordat ik daar over vertel, eerst nog wat meer over de voordelen van slapen en de risico's van te weinig slaap:

 • regelmatig minder dan 6 uur slapen verdubbelt je kans op kanker;
 • in de Verenigde Staten overlijdt gemiddeld 1 persoon per uur door vermoeidheid in het verkeer;
 • hoe slechter je slaapt, hoe hoger je kans op dementie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, het boek staat namelijk vol met dergelijke opmerkingen en waarschuwingen (ook over creativiteit, sportprestaties, libido en nog veel meer).

Wat ik doe om mijn slaap te verbeteren?

De belangrijkste tip die Walker geeft is om te streven naar een vast slaap- en waakritme. Naast een wekker om wakker te worden, moet je ook een wekker hebben als signaal om te gaan slapen. Elke avond probeer ik nu tussen 22.30 en 23.00 te gaan slapen en minimaal 8 uur te slapen.

Dat klinkt best eenvoudig, maar ik heb regelmatig opdrachten en afspraken 's avonds. Daardoor is het best moeilijk vol te houden.

Daarnaast gebruik ik mijn Oura ring om mijn percentage REM-slaap (goed voor geheugenvorming) en diepe slaap (goed voor fysiek herstel) te meten. Ik experimenteer ook met verschillende hacks, zoals een accupressuurmat (een soort modern spijkerbed), de SomniResonance en dichtplakken van mijn mond met tape.

Ik blijf een biohacker. ;-)
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign