Share
Preview
In deze editie: biohackers zetten de farmaceutische industrie op de kop, cyborgs in Japan, gekweekte hersenen, genbewerking voor mensverbetering en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Biohackers zijn piraten (en dat is goed)

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: ik maakte een lijst met de beste boeken over biohacking, transhumanisme, wetenschap, filosofie, productiviteit, sciencefiction en nog veel meer. Check hier mijn boekentips!

Veel leesplezier,

Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"A
n international group of biohackers say they are creating a knockoff of a million-dollar gene therapy."


Een waanzinnig verhaal bij MIT Technology Review. Een groep biohackers zegt dat ze een peperduur medicijn hebben nagebouwd. Het gaat om de gentherapie van Glybera die 1 miljoen dollar per behandeling kost.

Op het festival Biohack the Planet (een lezing geven op dit event staat op mijn bucketlist) presenteerden ze hun ontwerp en vroegen ze wetenschappers, bedrijven en andere (amateur-)biotechnologen om hun ontwerp te beoordelen, testen en verbeteren. Uiteindelijk leidt het tot een medicijn dat nog maar 7.000 dollar per behandeling kost. Piraterij door biohackers.

Sommige experts noemen het slecht doordacht, naΓ―ef en misleidend. Ik sta er anders in: net als bij het internet waar mensen samen werken aan open source projecten (Γ  la Linux en bitcoin), gebeurt nu hetzelfde met biotechnologie.


Natuurlijk moeten de testen goed gebeuren, maar dit soort projecten kunnen de farmaceutische industrie ontwrichten en dure medicijnen veel toegankelijker maken.


"The research grant will go toward a cyborg technology that can replace human bodily functions using robotics or living organisms by 2050."

Vorig jaar reisde ik 3 weken met mijn vriendin Susan door Japan. Het land fascineert me, vooral omdat meer dan in Westerse landen technologie wordt omarmd. Denk aan populaire cultuur: arcade, videospelletjes, manga, cyborgs en films als Ghost in the Shell.

Om die reden was ik niet verrast door het bericht dat de Japanse overheid maar liefst 1 miljard dollar beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van human enhancement technologie. Het meest bijzondere vind ik de notie dat de overheid geΓ―nteresseerd is in het concept van een kunstmatige winterslaap. Dit zou een methode zijn om het verouderingsproces bij de mens te vertragen.

Ik vind het bijzonder om te zien hoe de cultuur van een land doorwerkt in het overheidsbeleid, zeker waar het gaat om technologie voor mensverbetering.

"Voor het eerst hebben wetenschappers menselijke stukjes brein gekweekt die gecoΓΆrdineerde elektrische activiteit vertonen, net als bij een ongeboren baby
"

De Amerikaanse celbioloog Alysson Muotri en zijn collega's kweekten honderden breinorganoΓ―den in het laboratorium. De methode: menselijke huidcellen met chemische signalen programmeren tot hersencellen en ze vervolgens laten groeien in een petrischaaltje.

Nu bleek, zo schreef de Volkskrant, dat de de klompjes weefsel na 2 maanden kleine elektrische pulsjes begonnen af te geven. Dit is een teken dat de cellen waarschijnlijk netwerken vormen. Na 10 maanden waren de pulsen vergelijkbaar met de hersenactiviteit bij ongeboren baby's.

Het maken van kunstmatige organen vind ik mateloos interessant. Kan dit het donorprobleem oplossen? Of in de lijn van biohacking: kan ik straks een upgrade voor mijn brein kweken?
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast over de maakbare mens, klonen en xenotransplantatie met professor Heidi Mertes (Universiteit van Gent).

  • Mijn podcast met Marc van Mil over biomedische technologie, genetische modificatie en de directe impact die DNA-tests op je privΓ© leven kunnen hebben.

  • Op mijn Youtube-kanaal interviewde ik Patrick Paumen, dΓ© cyborg van Nederland. Hij heeft 11 onderhuidse chips laten zetten (en is nog lang niet klaar).

  • In dezelfde categorie als de vorige bullet: Wired interviewt Jeff Tibbetts die de PegLeg heeft laten implanteren in zijn been. Dit implantaat werkt als router en je kunt er gigabytes aan informatie op zetten.

  • Harvard professor George Church heeft een lijst opgesteld met 7 genen die je kunt aanpassen voor mensverbetering: van sterkere botten en een hogere pijntolerantie, tot minder zweten.

  • Zelf ben ik voorstander van preventieve testen en het monitoren van mijn gezondheid. Op De Correspondent verscheen een tegengeluid. De kernboodschap: we willen beheersen wat niet te controleren valt.

  • Via Twitter werd ik op dit artikel uit 2018 gewezen. Plastische chirurgen merken dat steeds meer van hun cliΓ«nten vragen om aanpassingen lijkend op filters van Snapchat of Instagram. Ze noemen dit "Snapchat dismorphia".

  • Science VS maakte een fijne podcast over het nut, de werking en de claims van DNA-tests. Net zoals de andere shows van Gimlet zit deze aflevering goed in elkaar: experts, voorstanders, tegenstanders en ervaringsdeskundigen.

  • Het boek Why we sleep van Matthew Walker vind ik briljant. Hij legt heel toegankelijk uit wat de evolutionaire reden is van slaap, hoe je beter kan slapen en waarom genoeg slaap veruit de beste gezondheidstip is die er bestaat.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Ik las het boek Het Geheugenpaleis van Joshua Foer. Als experiment deed de schrijver mee als deelnemer aan het nationale kampioenschap Geheugen in Amerika. Na het lezen van het boek begon ik ook fanatiek met het trainen van mijn geheugen. Kan ik de volgorde van een heel kaartspel onthouden of een gedacht woord voor woord reciteren?Β Β 

Na een eerste golf van enthousiasme vervloog de wil en de discipline om te oefenen. Wat is het nut van het onthouden van een serie van 100 getallen? In zijn boek schrijft Foer dat het voordeel ook beperkt blijft tot wat je traint. Het is niet zo dat je een fotografisch geheugen kan trainen.

Naast dat het een vermakelijk en bij vlagen leerzaam boek is, blijf ik vooral hangen met deze gedachte: waar we steeds meer van onze cognitieve taken uitbesteden aan technologie, hoeveel moeten we onze hersenen dan nog trainen? Ik ben er nog niet over uit.
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign