Share
In deze editie: het transhumanisme van Epstein, het radicaal verbeteren van onze intelligentie, buikvet en ontstekingen, chimeras en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Babyboerderij van Epstein

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: mijn artikel over transhumanisme heb ik een flinke update gegeven, onder meer met een nieuwe Scifi Visie video (waarin ik aan de hand van science fiction meer vertel over transhumanisme).

Veel leesplezier,

Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"Epstein
hoped to seed the human race with his DNA by impregnating women at his vast New Mexico ranch."

Jeffrey Epstein was een Amerikaanse financier, miljardair en veroordeeld zedendelinquent. Hij was bevriend met onder andere Bill Clinton, Donald Trump en de Engelse prins Andrew.

Hij kwam een paar weken geleden in het nieuws vanwege verdenking van mensenhandel en het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes tussen 2002 en 2005. Op 10 augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel, waarna er speculaties op gang kwamen over zijn vermeende zelfmoord.Β Β 

In de dagen na het nieuws over zijn arrestatie werd bekend dat hij een fervent aanhanger was van het transhumanisme. Zo wilde hij eigenlijk na de dood zijn hersenen en geslachtsdeel laten invriezen en had hij eugenetische ideeΓ«n. Hij wilde onder meer de mensheid verbeteren door op zijn ranch talloze vrouwen te bevruchten en zo zijn DNA door te geven. Een soort creepy babyboerderij.

Begin augustus ging ik hierover in gesprek in het Radio 1 programma De Nieuws B.V. met presentator Willemijn Veenhoven en Amerika-kenner Victor Vlam. Een week later werd ik hierover geΓ―nterviewd door Editie NL op RTL 4.

"The real objective of IA is to create super-Einsteins, persons qualitatively smarter than any human being that has ever lived."

Trendwatchers, futuristen en transhumanisten filosoferen veel over superintelligentie die de menselijke intelligentie op den duur zal overstijgen. Dit artikel op Gizmodo biedt een ander perspectief: geen AI (artificial intelligence) maar IA (intelligence augmentation) van het menselijk brein.

In het stuk schetst Michael Anissimov drie stappen om zover te komen. Via brain-computer-interfaces toegang tot informatie (1) en verbetering van de visuele cortex (2) naar versterking van de pre-frontale cortex (3). Het beoogde eindresultaat: een cognitieve Super MacGyver.

Anissimov erkent dat het nog wel even duurt. Daarbij is het onderzoek naar kunstmatige intelligentie sneller en goedkoper dan proberen het menselijk brein proberen te upgraden.


"Te dik zijn valt te vergelijken met het hebben van een griepje.
"

Volgens een onderzoek van het CBS is 50% van de Nederlanders te dik en is 15% obees. Wat blijkt? Afvallen is geen kwestie van (een gebrek aan) wilskracht, maar een complexe interactie tussen de buik en het brein. Buikvet is geen passief weefsel, maar blijkt de hersenen te beΓ―nvloeden.

In het artikel Waarom afvallen zo moeilijk is in Vrij Nederland komt onder meer Esther Aarst van het Donders Instituut in Nijmegen aan het woord: "Er ontstaat een chronische, sluimerende ontsteking in het lichaam." Dit komt omdat het vetweefsel niet alle cellen kan voorzien van zuurstof en voeding.

Om die reden wordt onderzocht of ontstekingsremmers een eerste aanzet kunnen zijn om patiΓ«nten helpen om af te vallen. Vervolgens moet de patiΓ«nt zelf aan de slag, het liefst met een team aan specialisten zoals een fysiotherapeut, gedragscoach en diΓ«tist.

Dit biedt een ander perspectief op overgewicht, waardoor stereotype ideeΓ«n echt aan de kant moeten.
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast over anti-aging en onsterfelijkheid met Aubrey de Grey (SENS Research Foundation), Stephen Cave (University of Cambridge) en Peter de Keizer (UMC Utrecht). Is de eerste mens die 1.000 jaar wordt al geboren?

  • Mijn podcast met professor Max Welling en Jarno Duursma over kunstmatige intelligentie. Wat betekenen slimme machines voor ons menszijn?

  • De Japanse overheid heeft haar beleid rondom chimeras (mengsel van twee soorten) verruimd. Hiermee willen ze testen of het mogelijk is om menselijke organen in dieren, met name varkens vanwege de hoge overeenkomst met menselijk DNA, te kweken.

  • Software ontwikkelaar Amie D.D. implanteerde haar Tesla 3 sleutel in haar pols. Er zijn al fantasieΓ«n dat Elon Musk straks dit standaard gaat aanbieden...

  • De BBC maakte een lijst met 101 ideeΓ«n die de toekomst van werk gaan bepalen. Met onder meer: 8 (biohacking), 17 (deep work) en 61 (microdosering).

  • Begin juni mocht ik een lezing geven over de toekomst van de zorg bij het UMC Utrecht. Mijn verhaal werd ingeleid door Margriet Scheider, voorzitter van de Raad van Bestuur. In deze podcast van De Correspondent praat ze over de toekomst van de ziekenhuiszorg.

  • Zelf ben ik niet zoveel meer bezig met bitcoin, crypto en blockchain. Toch vond ik het boek Bitcoin Billionaires van Mezrich heerlijk om te lezen. Het gaat over de broers Winklevoss die na hun conflict met Mark Zuckerberg over het begin van Facebook (te zien in de film The Social Network) uitgroeien tot grote spelers in bitcoin.

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Halverwege juli heb ik zeven dagen door de Italiaanse Dolomieten gerend. Een heuse 'runcation' met gemiddeld 20 kilometer rennen per dag en met soms wel 1.600 hoogtemeters. Het rennen in de bergen is zelfs een aparte discipline: skyrunning.

Vooraf was ik een beetje gespannen, maar het was een heerlijke ervaring. De indrukwekkende bergen, de heerlijke espresso's, goede pasta en een leuke groep hardlopers. Zeker bergop kon ik goed meekomen, tot grote lol van de rest: ze hadden van iemand uit een land zonder bergen niet verwacht dat die zo goed kon klimmen.

Een verslag met veel foto's en tips staat op mijn proefkonijnblog Project Leven!
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!


Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign