Share
In deze editie: versmelting van mens en machine met hersenimplantaten, CRISPR/cas9 in de ruimte, biohacking als trend, bio-ethiek in Rome, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Elon Musk in je hersenpan

Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: ik maakte een gave trailer van mijn Engelstalige platform Superhuman Talks!

Veel leesplezier,
Peter
📲 Biohacking Nieuws

Het belangrijkste nieuws op het gebied van biohacking afgelopen maand.

"We can have the option of merging with AI
"

Neuralink, één van de bedrijven waar Elon Musk een rol speelt, kwam begin juli met een persconferentie. De nieuwe versie van hun chip werd gepresenteerd met als doel om hersensignalen uit te lezen en om de hersenen uit te sturen.

'Read and write' in computertaal.

Om de superkleine elektroden bij de juiste neuronen te prikken, zonder bloedvaten in het brein te raken, maakt het bedrijf gebruik van een geavanceerde operatierobot. Tot nu toe hebben ze de chip bij negentien ratten ingebracht met een succesratio van 87%.

Volgend jaar wil het bedrijf de eerste experimenten doen bij menselijke patiΓ«nten. Het uiteindelijke doel is niet medisch. Musk heeft al vaker aangegeven dat de enige manier waarop we als mens niet irrelevant worden ten opzichte van kunstmatige intelligentie is om met machines te versmelten.

Voordat het zover is zijn we nog wel een paar decennia verder, maar de aanzet is er. Los van veiligheid en andere issues, vind ik het een prikkelende gedachte (pun intended).

"How human DNA might respond to the damage caused by increased radiation exposure in space"

Twee astronauten, Christina Koch en Nick Hague, hebben genetische modificatie met CRISPR/cas9 voor het eerst toegepast in de ruimte. Het genoom van een gistcel is aangepast om de schade door ruimtestraling na te bootsen.

In dit artikel staat dat het ontwerp van het experiment is bedacht door leerlingen van een school in Minnesota, Verenigde Staten. Het doel van dit experiment is om te bekijken hoe het genoom zich gedraagt na de mutatie.

Dit is een belangrijk experiment voor de gezondheid van astronauten. Het menselijk lichaam is niet beschermd tegen ruimtestraling. Wellicht wordt in de toekomst het DNA van astronauten gemodificeerd om beter bestand te zijn tegen de straling of andere fysiologische ongemakken, zoals het ontbreken van zwaartekracht.

De toekomst van mensverbetering ligt wellicht buiten onze planeet...

"3D-printen is bezig met een opmars in de zorg"

Een heerlijk optimistisch verhaal in de Volkskrant over de zestienjarige Rick Duwel uit Almere. Rick heeft neurofibromatose, een zeldzame aandoening waarbij er gezwellen ontstaan rond de wervelkolom. Het gevolg hiervan is dat zijn wervels zeer instabiel zijn.

De oplossing is een 3D-geprint implantaat. Het implantaat moest namelijk op de millimeter nauwkeurig gemaakt worden om de wervels te ondersteunen, maar ook longen, tumoren en de aorta te ontzien.

Boeiend is om te lezen dat het papierwerk de lastigste horde was (een 'juridisch niemandsland' volgens orthopedische chirurg Moyo Kruyt) en de operatie zelf een anticlimax was: 'Het viel erin en het was klaar.'
🤓 Biohacking Bullets

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en andere media die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast met kunstenaar, filosoof en Next Nature Network-oprichter Koert van Mensvoort over de veranderende relatie tussen technologie en natuur.

  • Het is alweer 20 jaar geleden dat The Matrix uitkwam. Daarover gaf ik een keynote bij De Balie, bekijk die hier terug.

  • De term biohacking in een ludieke lijst van The Guardian over de 53 hipste termen in Silicon Valley.

  • Op Vox verscheen dit artikel met de 9 meest gestelde vragen over biohacking (inclusief antwoorden).

  • Na Jianku He (die als eerste CRISPR/cas9 toepaste op babies) wil nu de Russische moleculair bioloog Denis Rebrikov embryo's genetisch modificeren om doofheid te voorkomen.

  • Het boek Alles is F*cked. Een boek over hoop van Mark Manson had voor mij een verrassende twist: is het comfort van kunstmatige intelligentie voor ons als mens wel zo fijn?

  • Twee van mijn favoriete denkers met elkaar in gesprek. Jared Diamond praat over zijn laatste boek Upheaval (over de opkomst en het verval van beschavingen) in de podcast Making Sense van Sam Harris.

  • Zoek je nog een dagvoorzitter of gespreksleider voor je symposium, congres of evenement? Mijn vriendin Susan is sinds kort moderator!

🐰 Proefkonijn

Wat deed ik afgelopen maand zelf op het gebied van biohacking en experimenten?

Begin juli volgde ik de opleiding bio-ethiek aan de UniversitaΜ€ Europea di Roma, inderdaad in Rome. De opleiding werd mede georganiseerd door de UNESCO Chair in Bioethics and Human Rights.

Zelf was ik nog nooit in Rome geweest, dus het was een mooie gelegenheid om de opleiding met cultuur te combineren. Hoewel de colleges dagelijks van 9.00 's ochtends tot 18.30 's avonds waren, ben ik nog wel twee avonden naar het centrum geweest met het Sint-Pietersplein, Colosseum en de Trevifontein.

In de opleiding hebben we allerlei aspecten van bio-ethiek behandeld, zoals designerbaby's, abortus, euthanasie, transhumanisme en biohacking. Als enige deelnemer uit West-Europa was het grootste inzicht voor mij de mate waarin ieders mening wordt gevormd door diens achtergrond, opvoeding en levensvisie.

Kortom, de toekomst lijkt technologiegedreven maar is vooral afhankelijk van de keuzes die we vanuit onze sociale, emotionele, culturele, politieke en levensbeschouwelijke overtuigingen maken.
🎙 Openbare optredens

Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden.
Kom vooral langs!
Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur 'm vooral door!

Heb je deze nieuwsbrief zelf doorgestuurd gekregen?
Schrijf je gratis in.

Als je vragen hebt, let me know. Mail me op peter@peterjoosten.net.

Tot volgende maand!

Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes, Spotify of andere apps.

Β 
Β 
Β 

Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands

Email Marketing by ActiveCampaign