Share
Preview
In deze editie: het implanteren van het DNA van een schaap in de mens, minichips in het brein, psychedelische middelen, de inspiratie van sciencefiction, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Dolly's DNA


Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Allereerst: ik heb een nieuw artikel gepubliceerd met mijn visie op de toekomst van de mens!


📲 Biohacking Nieuws


"Dolly the sheep, came to my body as a kind of new stage in human evolution."

Biohackers die op zichzelf experimenteren met genetische modificatie. Ik vind het zowel fascinerend als verontrustend. Zeker als het gaat om transgenese: met DNA dat niet soorteigen is. Zoals mensen die DNA van dieren bij zichzelf inbrengen.

De in BelgiΓ« woonachtige Rus Vladimir Kaigorodov laat in een video zien hoe hij zichzelf injecteert met DNA van Dolly het schaap. Dolly was in 1996 het eerste gekloonde schaap en daarmee ook de eerste kloon van een volwassen zoogdier.

Kaigorodov claimt daarmee de eerste 'chimera man-schaap' te zijn. Zelf zou ik dan eerder kiezen voor een vis (Aquaman) of spin (Spiderman)...

"It is the first time that regulations relating to genomes have been included in the civil code"


Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd door het Rathenau Instituut om mee te denken over het debat in Nederland rondom genetische modificatie. In de aanloop daarnaartoe las ik dit artikel in Nature over veranderende wetgeving in China.

(Daarnaast mag ik binnenkort over biohacking vertellen voor een groep advocaten, dus het wordt tijd om me verder in te verdiepen in regelgeving.)

Gevolg van deze wet in China is dat iemand die het DNA van een mens of embryo verandert ook verantwoordelijk is voor de gevolgen daarvan. Interessant is dat de integriteit van iemands DNA valt onder het recht van een persoon op fysiek welzijn, vrijheid, privacy en waardigheid.

Volgens mij terecht, maar hoe ver gaat de bescherming van DNA? Dolly het schaap heeft immers ook geen toestemming gegeven dat haar DNA nu verder leeft in Vladimir Kaigorodov...


"Engineers have designed a scheme to let thousands of brain implants talk at up to 10 megabits per second."

Onderzoekers van Qualcomm en twee universiteiten presenteerden op een conferentie een nieuwe versie chips die uitermate geschikt zijn voor brain-computer-interfacing. De betrokken onderzoekers zeggen dat ze de eerste groep zijn draadloos energie naar de chips kunnen sturen en de up/download snelheid radicaal hebben verhoogd.

Wat mij vooral tot de verbeelding spreekt is de naam die ze de chips hebben gegeven: neurograins. Hoe kleiner, beter en goedkoper deze technologie wordt, hoe sneller dit wordt toegepast in de gezondheidszorg.

Daarna vindt het wellicht zijn weg naar commerciΓ«le toepassingen, zoals typen door te denken of gedachten te zenden naar andere mensen. Tegen die tijd krijg je deze nieuwsbrief ook in de vorm van een denkwolk. ;)

🤓 Biohacking Deep Dive

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en video's die mij zijn bijgebleven deze maand.

 • Wat kan science-fiction ons vertellen over de toekomst van de mens? Daarover maakte ik mijn eerste Scifi Visie video met onder andere Black Mirror, Orphan Black, Westworld en The Jetsons.

 • Mijn podcast met professor John van der Oost (Wageningen Universiteit) ging over genetische modificatie, het werk van zijn onderzoeksgroep dat leidde tot de ontdekking van CRISPR/cas9 en de donkere kant van deze technologie.

 • De podcast met professor Maartje Schermer (Erasmus Universiteit) ging over human enhancement. Waarom onderzoekt zij het domein van mensverbetering, van zwakstroom op het brein tot genetische modificatie?

 • Magische paddestoelen en andere psychedelische drugs. Ze worden al tijden ingezet voor recreatief gebruik en eeuwenoude (sjamanistische) tradities. De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het gebruik hiervan bij (mentale) aandoeningen. Dit stuk in The Economist (achter paywal) gaat over Amerikaanse staten die de wetgeving willen verruimen en over onderzoek in Londen naar de behandeling tegen depressie.

 • In Nederland is er ook discussie om dit soort middelen, in het bijzonder ayahuasca, te gebruiken bij psychische behandelingen. Bij Radio 1 Dit is de Dag bespraken psychiaters Bram Bakker, Esther van Fenema en ervaringsdeskundige (tevens mijn vriendin!) Susan Dullink dit thema.

 • Een wetenschapsjournalist van de Volkskrant dook dieper in het onderzoek van het RIVM over slaap dat ik in een eerdere editie van deze nieuwsbrief had aangehaald. In het artikel concludeert hij dat veel media het onderzoek verkeerd hebben geΓ―nterpreteerd. De hoeveelheid blauw licht van een smartphone is te verwaarlozen om echt van invloed te zijn op je slaap. Voorlopige conclusie: kom tot rust voordat je gaat slapen. Geen social media, maar liever een goed boek, een fijn gesprek of andere ontspanning in bed. ;)

 • Stephen Hawking was een fascinerende man met een flinke dosis humor. Het boek De antwoorden op grote vragen laat me in verbazing achter. Van het bestaan van God (nee, die bestaat niet), tot het ontstaan van het heelal (toen ruimtetijd nog niet bestond) en de M-theorie van 10 dimensies. Ik snap het lang niet allemaal, maar Stephen Hawking legt het duidelijk, met goede vergelijkingen en leuke grapjes (over o.a. de Brexit) uit.

 • De film The Matrix is inmiddels 20 jaar oud! Ik mocht vorige week bij De Balie in Amsterdam vertellen over biohacking en brain uploads in deze film. Hoewel de special effects in de afgelopen jaren spectaculair zijn verbeterd, is de film qua verhaal, concept en actie nog steeds van hoog niveau.

 • Het boek The Age of Surveillance Capitalism van Shoshana Zuboff schijnt taaie kost te zijn. Gelukkig komt ze regelmatig langs in podcasts en radioshows om haar boek toe te lichten. Deze aflevering bij FT Tech Tonic zette mij aan het denken over welke data ik online deel.

🐰 Proefkonijn

Gewoontes zijn het recept voor succes.

Hoewel de term biohacking impliceert dat je kunt 'afsnijden' (en dat kan soms ook), bereik je het meest door de acties die je dagelijks en wekelijks doet. Gewoontes en routines dus. Ik las afgelopen maand het boek Atomic Habits (in het Nederlands Elementaire Gewoontes) van James Clear.

Een paar voorbeelden van gewoontes die ik zelf toepas:
 • elke dag: boek Daily Stoic lezen, mediteren, flossen, 20 minuten non-fictie lezen, Wim Hof ademhaling, 20 minuten wandelen.
 • elke week: 4 keer trainen, waarvan één keer krachttraining, schrijven in mijn dagboek en mijn ouders bellen (ja mam, dat lees je goed!).
 • elke maand: een date night met Susan en één keer 24 uur intermittent fasting.

Op een dag of week maakt het niet zoveel verschil, maar het gaat om het cumulatieve effect van positieve routines. Gewoontes halen niet de flexibiliteit of spontaniteit uit het leven, maar geven juist vrijheid. Verder staan in het boek een boel handige tips om goede gewoontes in te slijten en slechte gewoontes uit te bannen.

In dit artikel in de NRC komen 3 tips aan bod: bouw het in binnen een bestaande routine, pas je omgeving aan en zorg voor beloningen.

Ik ben benieuwd: wat voor goede gewoontes doe jij dagelijks, maandelijks of wekelijks?

🎙 Openbare optredens


Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?), maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden. Kom vooral langs!


Bedankt voor het lezen, laat me weten wat je ervan vindt!

Groet,
Peter

PS Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iOS (iPhone), Spotify of andere apps.

En mis geen video's door je te abonneren op mijn YouTube-kanaal.


Gegevens updaten / Project Leven, Area 51 Amersfoort, The Netherlands
Uitschrijven van alle emails

Email Marketing by ActiveCampaign