Share
In deze editie: veroudering tegengaan met elektriciteit op je hoofd, slimme contactlenzen met batterijen, Japanse bosbaden, optogenetica en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Elektriciteit op je hoofd voor beter geheugen


Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Ben je trouwens al geabonneerd op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes (iPhone), Spotify of andere apps?


📲 Biohacking Nieuws


"Wetenschappers [...] wisten met elektrostimulatie het werkgeheugen van ouderen – in elk geval voor even – op hetzelfde niveau te brengen als dat van twintigers."

Elektriciteit op je hersenen klinkt eng. Zelf maak ik af en toe gebruik van dit principe, ook wel TCDS (transcranial current direct stimulation) genoemd. Over de werkzaamheid zijn verschillende meningen, maar dit artikel in New Scientist is veelbelovend.

Tijdens een experiment presteerden de proefpersonen in de leeftijd tussen de 60 en 76 even goed op een geheugentest als een groep twintigers. Maar hun verbeterde prestatie was alleen wanneer ze 25 minuten kleine elektrische stroompjes op hun hersenen kregen.

In het artikel komt ook neurobioloog Paul Lucassen (Universiteit van Amsterdam) aan het woord. Hij is sceptisch over toepassingen voor patiΓ«nten met de ziekte van Alzheimer, aangezien de studie vooral het effect op korte termijn laat zien.

"World’s first living organism with fully redesigned DNA created."


In The Guardian staat een verslag van een project van onderzoekers in Cambridge. Het is hen gelukt om het DNA van een E.coli bacterie te analyseren, vervolgens te herontwerpen en daarna synthetisch te fabriceren.

Het kunstmatige DNA is vervolgens ingebracht in de bacterie. De kunstmatige bacterie schijnt iets groter te zijn en langzamer te groeien dan zijn natuurlijke soortgenoten. Tom Ellis, één van de grondleggers in de synthetische biologie, geeft aan dat het project het vakgebied weer naar een geheel nieuw niveau tilt.


"Someone's cutting into your brain [...] You don't know what's going to happen."

In Wired staat een stuk over de documentaire I am Human. Het gaat over BCI, dat staat voor brain-computer interfacing. In het verslag komt ondermeer documentairemaker Taryn Southern aan het woord. Net als ik is ze gefascineerd door de manieren waarop science fiction ons beelden geeft over de rol van machines en robots in de menselijke evolutie.

In de documentaire worden drie patiΓ«nten gevolgd en talloze neurowetenschappers en ondernemers geΓ―nterviewd. De schrijver van het artikel merkt terecht op dat deze technologie blinden kan helpen te zien, doven te horen en verlamde mensen weer te bewegen.

Aan de andere kant kan het al gezonde mensen helpen om zichzelf superkrachten te geven. Denk aan woorden typen met je gedachten en een oogchip voor nachtzicht. Biohacking in optima forma.🤓 Biohacking Deep Dive

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en video's die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast met professor Andrea Maier. Ze is hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Interne Geneeskunde & Geriatrie aan de University of Melbourne. Daar is ze tevens directeur van de divisie Interne Geneeskunde, Longgeneeskunde, Geriatrie en Langdurige Zorg in het Royal Melbourne Hospital. In het gesprek hebben we het over anti-aging, onderzoek naar langer leven en onsterfelijkheid.

  • Onderzoekers van de Franse instituut IMT Atlantique zeggen dat ze een slimme contactlens hebben gemaakt. In dit stuk staat dat de grootste hindernis de batterij was, maar dat het ze is gelukt om een flexibele microbatterij te maken waarmee de contactlens uren werkt. Niet voor niets heeft het Amerikaanse leger interesse.

  • De ontwikkelingen op het gebied van weefsels en organen gaan hard, zoals je in de vorige Biohacking Nieuws al hebt kunnen lezen. In de Volkskrant staat een artikel over een nieuwe methode voor 3D-bioprinten. Wetenschappers bij de Rice University hebben een longzakje geprint. Bijzonder: het longzakje bestaat uit een netwerk van bloedvaatjes en kronkelende luchtkanaaltjes.

  • De beste manier om gezond te blijven? Let je op je gewicht. Ondanks allerlei discussies tussen wetenschappers over diΓ«ten, calorieΓ«n en voedingsstoffen is er wel consensus dat overgewicht slecht voor je gezondheid is. In dit stuk op Scientias komt onderzoeker Ilona Dekkers (LUMC Leiden) aan het woord. De belangrijkste bevindingen: de toename van lichaamsvet leidt tot een aantasting van de vorm en structuur van het brein.

  • In de afgelopen weken heb ik het boek Zwaarden, Paarden en Ziektekiemen van Jared Diamond gelezen. Een heerlijk boek als je geΓ―nteresseerd bent in de geschiedenis van de mensheid. Diamond leerde mij een belangrijke les: het verschil in de voorspoed tussen continenten en rassen is volstrekt willekeurig geweest. Het is afhankelijk van allerlei factoren, zoals het gemak om gewassen en dieren te domesticeren, of er geografische barriΓ¨res en hoe het schrift zich heeft verspreid. Het heeft niks met intelligentie te maken.

  • In deze aflevering van de podcast After On praat presentator Rob Reid met Ed Boyden. Boyden is één van de meest onwaarschijnlijke wetenschappers van het moment. Hij stond aan de wieg van allerlei nieuwe methoden zoals optogenetica en expansie microscopie. In dit gesprek legt hij uit hoe hij te werk gaat en welke principes hij hanteert.

🐰 Proefkonijn

Sinds een paar maanden kun jij mij elke dinsdagnacht horen in de radioshow van Yoeri op Radio 3FM. Dan bel ik met Yoeri om te praten over biohacking. Zo heb ik Yoeri al koud laten douchen, ademhalingsoefeningen laten doen en tips voor apps gegeven om bijvoorbeeld zijn slaap te meten.

In mei hadden we het over Japanse bosbaden (luister hier). In Japan doen wetenschappers onderzoek naar de invloed van de natuur op je gezondheid. Zo blijkt dit je stress te kunnen verlagen en zijn er zelfs claims dat het je immuunsysteem versterkt.

Yoeri riep uit: 'Dat biohacking associeer ik vooral met technologie, maar we hebben het ook best vaak over hele niet-technologische dingen!' Dat is een terecht punt: met technologie kan je het menselijk lichaam of leven beter maken, maar voor een boswandeling bestaat nog geen technologische hack.

🎙 Openbare optredens


Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?). Maar af en toe spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden. Kom vooral langs!


Bedankt voor het lezen, laat me weten wat je ervan vindt!

Groet,
Peter

PS Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iTunes (iPhone), Spotify of andere apps.

En mis geen video's door je te abonneren op mijn YouTube-kanaal.


Gegevens updaten / PeterJoosten.net, Achter de Kamp, Amersfoort, The Netherlands
Uitschrijven van alle emails

Email Marketing by ActiveCampaign