Share
In deze editie: printen van een hart is gelukt, biohackers in Riga, hersendood omkeerbaar maken, brain computing interfaces, en meer.
 β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ β€Œ
Biohacking Nieuws 🚀
Print mijn hart


Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Ben je trouwens al geabonneerd op mijn op mijn YouTube-kanaal?


📲 Biohacking Nieuws


"This is the first time anyone anywhere has successfully engineered and printed an entire heart replete with cells, blood vessels, ventricles and chambers."

Onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv in Israel is het gelukt om het eerste hart ter wereld te maken met een 3D-bioprinter. Dit artikel laat zien hoe dit project in zijn werk is gegaan. Het printen van het hartje, vergelijkbaar met dat van een konijn, duurde uiteindelijk 3 uur.

Het duurt trouwens nog even voordat we hiermee menselijke harten kunnen printen en bij een patiΓ«nt kunnen implanteren. Zo moet je nog rekening houden met het afweermechanisme van de mens en moeten de gekweekte harten nog getraind worden om zich te gedragen als een hart (!).

Ik mocht dit nieuws duiden bij BNR Nieuwsradio, dat luister je hier terug.

"De hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht."


Dit onderzoek haalde overal ter wereld dikke krantenkoppen, ook in de Volkskrant. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen.

De onderzoekers zelf zeggen dat je het niet kan vergelijken met waarneming of bewustzijn, maar andere experts (waaronder veel bio-ethici) zetten hier toch hun vraagtekens bij.


"A person with a brain chip can now pilot a swarm of drones β€” or even advanced fighter jets."

De Tweede Kamer discussieert of de nieuwe gevechtsvliegtuigen (de JSF) ook kernbommen mag dragen. Verandert deze discussie van toon als je weet dat iemand zo'n type vliegtuig met zijn of haar gedachten kan besturen?

In de Verenigde Staten doet DARPA onderzoek naar zogenaamde brain-computer interfaces (BCI). Wat ik het meest bijzonder vind in dit verhaal is dat ze uitleggen dat je hiermee niet alleen één vliegtuig kan besturen, maar zelfs een zwerm van meerdere vliegtuigen.


🤓 Biohacking Deep Dive

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en video's die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast met Andrew Keen, Esther Keymolen en Liisa Janssens ging over de invloed van technologie op de maatschappij. Auteur en ondernemer Andrew Keen wordt ook wel de β€˜Antichrist van het internet’ genoemd. Esther Keymolen is assistent-professor aan de Tilburg Universiteit en gespecialiseerd in de thema’s digitale ethiek, recht en vertrouwen. Liisa Janssens houdt zich bij TNO bezig met ethiek van onder meer kunstmatige intelligentie en IoT (Internet of Things).

  • Op het evenement NRC Live 'Winnen met AI' interviewde ik twee experts. Met professor Max Welling (Universiteit van Amsterdam) sprak ik over kunstmatige intelligentie, machine learning, de voor- en nadelen. Met professor Peter Werkhoven (Universiteit van Utrecht en tevens lid van de RvB van TNO) had ik het specifiek over de nadelen en de rol van ethiek.

  • Begin april rondde ik mijn opleiding Biohack Academy aan de Waag Academy in Amsterdam af! Op mijn blog schreef ik vanuit twee invalshoeken wat ik hiervan heb geleerd. De eerste gaat over de toekomst van biotechnologie, terwijl de tweede meer focust op wat we in de opleiding hebben gedaan.

  • In lijn met de vorige alinea over biotechnologie: in The Economist las ik het meest uitgebreide verhaal dat ik tot nu toe online heb gezien over de geschiedenis en mogelijkheden van synthetische biologie. Aanrader!

  • Het bedrijf Amazon fascineert me enorm. In keynotes vertel ik steeds vaker over de acquisities en initiatieven van dit bedrijf om zich op de gezondheidszorg te richten. Dit stuk in Wired zoomt in op de kruisbestuivingen die hierin ontstaan. Kan je straks met je stem via de Echo praatpaal medicijnen bestellen op Amazon?

  • Wat voor zintuigen kunnen we overnemen van andere soorten? In ScienceNews vertellen biologen dat bepaalde octopussen met hun huid kleuren kunnen zien. Op basis van die zintuigen kunnen ze razendsnel hun eigen huiskleur aanpassen.

  • Sinds twee weken heb ik een nieuwe app om naar podcasts te luisteren. Ik vind Overcast veel beter ten opzichte van de gewone IOS podcast app. Het grootste voordeel vind ik dat je afspeellijsten kan maken en dat de app automatisch stiltes in de gesprekken kan afkappen.

  • Een nieuwe podcast die ik heb ontdekt is van Peter Attia. Als je regelmatig naar de podcast van Tim Ferriss luistert, dan komt de naam je vast wel bekend voor. Hij is arts en richt zich tegenwoordig op anti-aging onderzoek. In deze podcast praat hij met Siddharta Mukherjee. Een diep inhoudelijk gesprek over kankeronderzoek, het schrijven van boeken en de ontwikkeling van geneeskunde.

🐰 Proefkonijn

Het laatste weekend van april was ik één van de sprekers op de Biohacking Conference in Riga, Letland (site). Leuk om daar mijn nieuwsbrieflezers Martin en Roland te ontmoeten!

Na de conferentiedag ging ik uit eten met een aantal andere sprekers, namelijk Teemu Arina (Finland), Greg Potter (Engeland), Siim Land (Estland) en Boomer Anderson (VS). Wat je zou verwachten met biohackers in een restaurant gebeurde, maar ook weer niet.

De ober keek vreemd op toen we aangaven alleen water te willen. Zeker in een land waar bier en wijn amper iets kost. De chef smeet vervolgens kleurige vloeistoffen zoals hennepolie, bessengelei en organische pesto op de papieren place-mats. Daar mochten we het brood in dopen.

Brood is voor sommige biohackers 'verboden voedsel' en dat bracht ons op een interessante discussie. Sommige biohackers verliezen zich in de details, zoals de insulinerespons na het eten van brood en de invloed die het heeft op je slaapkwaliteit.

Terwijl je juist het meeste wint als de basis op orde is. Dat betekent voedzaam eten (maar niet teveel) met voldoende groente, gecombineerd met genoeg slapen en gevarieerd bewegen.

En dat huisgemaakte brood dat met liefde was gemaakt? Dat aten we allemaal lekker op. Net als de andere gangen was het heerlijk.

🎙 Openbare optredens


Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?). Maar af en toe spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden. Kom vooral langs!


Bedankt voor het lezen, laat me weten wat je ervan vindt!

Groet,
Peter

PS Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iOS (iPhone), Spotify of andere apps.
En mis geen video's door je te abonneren op mijn YouTube-kanaal.


Gegevens updaten / PeterJoosten.net, Achter de Kamp, Amersfoort, The Netherlands
Uitschrijven van alle emails

Email Marketing by ActiveCampaign