Share
Biohacking Nieuws 🚀
Geld verdienen met biohacking


Hoi ,

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie Biohacking Nieuws.

Leuk nieuwtje: in de opleiding Human Technologie Interaction van de Technische Universiteit Eindhoven wordt nu mijn boek Biohacking gebruikt.


📲 Biohacking Nieuws


- "He wanted advice on his designer baby startup."

Een bijzonder verhaal in Technologie Review over designer babies. De ontwikkelingen rondom kiembaanmodificatie gaan hard. Wetenschappers doen hun best doen om niet teveel valse beloftes te maken, maar er zijn altijd mensen die geld ruiken en boude uitspraken doen.

Bij het lezen van het portret van Bryan Bishop in dit artikel kreeg ik rillingen. Zeker de combinatie met de vage achtergrond van de oprichter en de plek (Oekranië, want daar zijn de regels minder strikt). Tja, zo kun je blijkbaar ook geld willen verdienen met biohacking.

- "Wereldwijd doen vooral mensen met Europese voorouders mee aan genetisch onderzoek. Gemiddeld is 80 procent van een onderzoekspopulatie Europeaan."

Vorige week gaf ik een lezing bij de Tegenlicht Meetup in Amersfoort. De andere sprekers waren dr. René Smulders (WUR) en prof. dr. Martina Cornel (Amsterdam UMC). De laatste kwam twee dagen later in het nieuws met dit artikel op NOS.nl. Het blijkt namelijk dat Afrikanen en Zuid-Amerikanen nauwelijks profiteren van genetisch onderzoek. Naast dat wetenschappers zich hier bewust van moeten zijn, pleit Cornel ook voor subsidies en regels om deze bias te verminderen.

- "DNA is spelled out with four letters, or bases. Researchers have now built a system with eight."

Een paar overtuigingen die ik tijdens de middelbare school had worden snel verleden tijd. Bijvoorbeeld dat computerbits een 0 of 1 kan zijn (bij een quantum computers kan het allebei) en dat DNA uit 4 basenparen bestaat. Nu zijn het er al 8, met de mooie poëtische naam Hachimoji DNA.

Mooi hoe dit stuk in de New York Times begint: al vanaf 1985 was chemicus en wetenschapper Steven Benner van plan om de 4 basenparen van DNA uit te breiden. Hoezo doorzettingsvermogen?


🤓 Biohacking Deep Dive

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en video's die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Mijn podcast met filosofe Sabine Winters over de ethiek van technologie. "We moeten altijd praten over wat technologie in ons leven betekent!"

  • Mijn podcast met de Vlaamse cabaretier Lieven Scheire over DNA, genetische modificatie en wetenschap. We beginnen overigens een beetje met een omweg, namelijk over de theorie van de platte en de holle aarde (!?)

  • Ik noemde eerder de meetup met dr. Smulders en prof. dr. Cornel. Voor de meetup nam ik een interview met hen beide op. Luister als je benieuwd bent hoe CRISPR/cas9 bij planten en bij embryo's van elkaar verschillen (en wat er wel gelijk is).

  • Via je hersengolven ratten door een labyrint sturen? Mensen hadden elektroden aan de buitenkant van de schedel en de ratten microchips in hun brein. In dit artikel op Psychology Today staat wat de onderzoekers van Harvard en de Korea Universiteit hebben ontdekt. (Even daarna dacht ik: wat als we het andersom zouden doen?)

  • Om bij ratten te blijven. Wetenschappers aan de University of Science and Technology of China hebben nanodeeltjes ingebracht in de lichtdetecterende cellen in het netvlies van de beestjes. Het bleek dat infraroodlicht, wat ratten net als wij normaal niet kunnen zien, werd omgezet naar een groenige waas.  

  • Mijn vriendin Susan wees me op de briljante podcast Skeptics Guide to The Universe. Hun ritme van een wekelijkse podcast is nauwelijks bij te houden, maar ze hebben een fijne interactie onderling en kunnen ingewikkelde wetenschap heel duidelijk uitleggen.

  • Susan heeft overigens zelf ook een podcast: Dingen Duiden. Naast interviews en het duiden van trends vind ik met name haar uitleg over onze psychologische gebreken (zoals cognitieve dissonantie en confirmation bias) interessant. Bonus: als je goed luistert hoor je mij voorbijkomen in één van de afleveringen.

  • Schrijfster Margaret Atwood is vooral bekend van haar verfilmde boek The Handmaid's Tale. Dat boek staat nog op mijn leeslijst, maar ik heb net een ander boek van haar uitgelezen: namelijk het boek Oryx en Crake. Het is een spannend verhaal met absurde hoofdrolspelers in een oncomfortabele (maar niet onrealistische) toekomstige wereld. Voor mij wederom bevestiging dat fictie helpt om na te denken over de impact van technologische vooruitgang.

🐰 Proefkonijn

Slaap blijft voor mij één van de belangrijkste biomarkers. Na een aantal apps en speciale slaapsensoren kijk ik nu vooral naar de metingen van mijn Oura ring (hier een review inclusief  kortingscode).

In de afgelopen weken werd ik een paar keer gewezen op bijzondere aspecten rondom het meten van je slaap. Zo vertelde Tim Leufkens, slaapwetenschapper bij Philips, over het fenomeen 'orthosomnia'. Dat staat voor een aandoening waarbij mensen denken dat ze slecht slapen en daar geobsedeerd door raken. Het effect is dat ze daadwerkelijk slechter gaan slapen en ook andere klachten krijgen.

Mocht je nog iets geks willen proberen? Een van de meest bijzondere dingen die je kan doen is 'mouth taping'. Dit had ik een tijdje gedaan en is toen toch weer wat verwaterd. Want eerlijk: het ziet er gek uit. Nu ga ik het weer eens proberen. Het is zoals je verwacht: je plakt je mond dicht met (medisch) tape zodat je alleen door je neus kan ademhalen. De beloofde effecten zijn een hogere slaapkwaliteit 's nachts en een betere ademhaling overdag.



🎙 Openbare optredens


Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?). Maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden. Kom vooral langs!

  • Talkshow De Idee in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op 11 april. Met o.a. ook professor Peter-Paul Verbeek.
  • Biohacking Conference in Riga (Letland) op 26 en 27 april. Gebruik de code PeterJoosten voor 30% korting.
  • Quantified Self Meetup op 13 mei bij de TU/Eindhoven
  • Sound of Science in Mortsel (België) op 24 en 25 mei.
  • Verder ben ik als pers ik op NRC Live Winnen met AI op 11 april. Met als sprekers o.a. podcastgast Wouter van Noort. Dagvoorzitter is Maarten den Braber.

Bedankt voor het lezen, laat me weten wat je ervan vindt!

Groet,
Peter

PS Abonneer je op mijn podcast Biohacking Impact: iOS (iPhone), Spotify of andere apps.
En mis geen video's door je te abonneren op mijn YouTube-kanaal.


Gegevens updaten / PeterJoosten.net, Achter de Kamp, Amersfoort, The Netherlands
Uitschrijven van alle emails

Email Marketing by ActiveCampaign