Share
Biohacking Nieuws 🚀
Keerpunt in de geschiedenis


Hoi ,


Dit is de allereerste Biohacking Nieuws! Mocht je eerder geabonneerd zijn op mijn nieuwsbrief via PeterJoosten.net of ProjectLeven.nl? Deze nieuwsbrief vervangt allebei.

Dit is wat je kan verwachten: elke maand deel ik op de eerste maandag van de maand wat mij is opgevallen aan de actualiteiten rondom biohacking.

📲 Biohacking Nieuws

In het najaar van 2018 werden in China de meisjes Lulu en Nana geboren. Er zullen weinig kinderen bij hun geboorte een Wikipediapagina krijgen, misschien afgezien van koninklijke baby's of kroost uit een showbizzhuwelijk.

Lulu en Nana wel. Sterker nog, de eerste hit op Google is een Wikipedia pagina met hun namen plus het woord 'controversie' (zie hier). De reden is dat de Chinese wetenschapper Jiankui He de embryo's heeft genetisch heeft gewijzigd. Een keerpunt in de geschiedenis van ons als Homo Sapiens.

Dit verhaal ontvouwt zich de laatste weken in bizarre richtingen:

- "The Chinese scientist who created the worldā€™s first gene-edited babies may have inadvertantly altered their brains with his experiments, causing the twin girls to have enhanced cognitive and memory skills."

He heeft altijd geclaimd dat het wijzigen van het CCR5-gen was bedoeld om de kinderen resistent te maken tegen HIV. Maar in dit stuk op Newsweek staat dat het gen ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het cognitieve vermogen. Het maken van supermensen is weer een stap dichterbij.

- "The Chinese government might have provided funding that was used in a controversial project to genetically edit babies [...]"

De Chinese overheid heeft altijd naar de buitenwereld geroepen dat He een soort gekke einzelgƤnger was en ze er niets van wisten. Volgens onderzoek van STAT hebben ze er wel weet van gehad, al is er nog wat onduidelijkheid over welk project van He de overheid financieel zou hebben ondersteund. Als dit bericht klopt en de alinea hierboven ook, dan wordt het wel heel spannend. Is het gemiddelde IQ van China over 18 jaar veel hoger dan in de rest van de wereld? Ā 

Ok, goed nog wat nieuwtjes die niet met designer baby's te maken hebben:

- "Het Leuvense team stelde vast dat twee soorten darmbacteriƫn, Dialister en Coprococcus, minder vaak voorkomen bij mensen die meldden dat ze depressief zijn."

New Scientist schrijft over dit onderzoek van KU Leuven. De onderzoekers houden nog wel een slag om de arm: het kan ook zijn mensen met een depressie anders eten en daardoor een andere darmflora hebben. Het neemt niet weg dat het niet lang duurt voordat de relatie tussen het genoom, leefstijl, medicatie en de darmflora steeds duidelijker wordt.

- "Regulatory approval and technological advances are making it easier for people to continuously monitor their hearts with wearable devices."

Nee, quantified self is zeker niet dood. Zoals Kevin Kelly vaak zegt: 'Als technologie onzichtbaar wordt, dan is het groot'. In steeds meer reguliere gebruiksvoorwerpen zitten medische sensoren. In een stuk op Technologie Review deelt Bill Gates zijn voorspelling van de 10 grootste technologieƫn voor de toekomst. Met op nummer 7: ECG op je pols. Hoe lang duurt het nog dat je horloge een hartafwijking kan detecteren of zelfs een hartaanval kan voorspellen?


🤓 Biohacking Deep Dive

Wil je nog meer de diepte in? Dit zijn interessante artikelen, podcasts en video's die mij zijn bijgebleven deze maand.

  • Ik maakte een podcast met professor Sjoerd Repping over genetische testen en aanpassingen in het embryo. Met de geboorte van Lula en Nana actueler dan ooit!

  • Op mijn site schreef ik een artikel over technologie en de overheid. Leuke anekdote: wist je dat mensen ooit dachten dat het wegennet (!?) ons als mensheid zou verenigen?

  • Op 15 februari was Hacker Hotel. Een weekend vol slimme computerhackers en, ehm, ik. Check de video van mijn lezing daar over het hacken van biologie.

  • Het meest recente boek van Yuval Noah Harari heet 21 lessen voor de 21ste eeuw. Zijn eerdere boeken Sapiens en Homo Deus vond ik nog beter, daar werd ik als lezer nog meer meegezogen in het grote verhaal. Vanwege de opbouw is 21 lessen minder meeslepend, maar OMG: wat kan Harari goed en kernachtig schrijven. Bijna elke zin is raak.

  • Een slimme pil met naalden die medicijnen precies kan afwegen waar het moet. In dit geval voor diabetes patiĆ«nten in de maag. Van wearables naar swallowbles.

  • Als het om hersenchips gaat, dan weet Elon Musk altijd veel media-aandacht te genereren met zijn bedrijf Neuralink (en door wiet te roken in de podcast van Joe Rogan). Maar let ook op Kernel. De oprichter Bryan Johnson werkt samen met Theodore Berger, die aan de Wake Forest University (North Carolina) een werkende neuroprothese bij ratten heeft onderzocht.

  • De quantum computer, daar snap ik nog vrij weinig van. Toch bijzonder dat Leo Kouwenhoven in Delft met het majoranadeeltje grensverleggend onderzoek hiernaar doet. Genoeg reden voor Microsoft om veel geld te investeren.

  • Wat is het fijn om weer nieuwe podcasts te ontdekken. De Brand in het Landhuis van de NTR vond ik heerlijk (gaat de publieke omroep nog meer met podcasting doen?), maar dat geldt zeker ook voor Science(ish). Over de laatste: 2 Britse wetenschappers bespreken hoe realistisch science-fiction is. Iets waar ik overigens zelf ook nog meer mee wil doen.


🐰 Proefkonijn

Begin februari ben ik gestart met de Biohack Academy bij de Waag Academy in Amsterdam (link). Tijdens keynotes vertel ik meestal dat 'de 20 eeuw was van de informatietechnologie en de 21e eeuw wordt van de biotechnologie'.

Wat heb ik tot nu toe heb geleerd? Denk aan het werken in een wet lab, wat de veiligheidsvoorschriften zijn als je met organismen (zoals bacteriƫn en virussen) knutselt en hoe je genetische aanpassingen Ơ la restriction enzymes en CRISPR/cas9 kan doen.

Tja, bij De Waag heeft biohacking een hele andere associatie dan boter in je koffie doen. ;)


🎙 Openbare optredens


Meestal doe ik betaalde opdrachten voor besloten groepen (interesse?). Maar regelmatig spreek ik ook op vrij toegankelijke meetups en festivals. Hieronder staat mijn agenda voor de komende maanden. Kom vooral langs!


Zo, dit was de eerste editie van Biohacking Nieuws. Laat me vooral weten wat je er van vindt!

Groet,
Peter

PS Abonneer je op de Podcast Biohacking Impact: iOS (iPhone), Spotify of andere apps.

Gegevens updaten / PeterJoosten.net, Achter de Kamp, Amersfoort, The Netherlands
Uitschrijven van alle emails

Email Marketing by ActiveCampaign